zondag 6 januari 2013

DIY: Muts met pompon!

Beanies, mutsen, hoe je het ook noemt.. Bijna onmisbaar in de winter als je oren er bijna afvriezen. En al wordt het minder koud, je kunt ze het hele jaar door wel dragen. Je hebt ze in zoveel verschillende soorten maten, kleuren, etc. Tegenwoordig heb je zelf beanies met panda of beren 'gezichtjes' erop. Orgineel, toch? Maar wat is nou leuker dan er zelf één te maken? Het is makkelijk, super leuk maar vooral ook heel orgineel! Lijkt je dit leuk om te leren? Kijk dan snel verder! 


Materialen:

- Een breiring (O.a. verkrijgbaar bij de hema!)
- Dikke wol. Je kunt ook twee draden gebruiken als je alleen normale wol hebt.
- Naald en pinnetje (zie foto)
- Eventueel een stift en karton
- Schaar

1. Je begint heel simpel. Wikkel je draad om het pinnetje die aan de buitenkant zit. Dan ga je je draad om elk pinnetje wikkelen. (zie foto) Als je dat klaar hebt, doe je dat nog een keer zodat bij elk pinnetje twee keer een draad omheen zit.

2. Als je dat hebt gedaan, doe je de onderste draad van het pinnetje over de bovenste heen, zodat je weer éém draad op het pinnetje hebt. Dit doe je bij alle pinnetjes, en als je dat hebt gedaan wikkel je de draad er weer omheen net als bij stap 1. Zo ga je heletijd door tot je ongeveer rond de 15 rondjes hebt gemaakt.

3. Als je ongeveer 15 rondjes hebt gemaakt ga je de rand van de muts maken. Dit klikt moeilijker dan het is. Als het goed is heb je bij het einde allemaal lusjes, deze lusjes ga je weer om de pinnetjes heen doen. 

4. Doe alles lusjes weer op de pinnetjes zoals de foto hierboven. Je kunt het touwtje die je op het begin op het pinnetje aan de buitenkant hebt gedaan, weer om dat pinnetje doen. Zo heb je alles recht. Als je alle lusjes op de pinnetjes hebt kun je ze gewoon breien zoals je heletijd hebt gedaan. Zorg wel dat op elk pinnetje een lusje zit! Als je die hebt gedaan kun je gewoon weer verder gaan. 

 5. Brei weer ongeveer rond de 15/16 rondjes. Als je denkt dat die bijna lang genoeg is kun je steken gaan minderen. Dit doe je simpelweg gewoon om een steek van een pinnetje af te halen en die om de volgende te doen. Sla dan 4 pinnetjes over en doe dan weer hetzelfde/ (zie foto) Het kan zijn dat het niet helemaal uitkomt met je breiring en het aantal pinnetjes maar dit is niet erg.


6. Als je dat hebt gedaan brei je weer twee rondjes verder. Dan ga je nog weer steken minderen. (de laatste keer) Doe weer hetzelfde als bij stap 5. Je hebt elke keer 4 steken overgeslagen, nu ga je bij elke 4 pinnetjes, de tweede naar de derde brengen op de zelfde manier als bij stap 5. Brei weer een rondje. Je kunt nu als je wil nog de steek op hier vierde pinnetje naar de vijfde doen, maar dit hoeft niet. Zoals je op de foto ziet heb ik dit wel gedaan.

7. Als je steken hebt geminderd ben je eigenlijk bijna klaar. Knip je draad af en zorg dat die lang genoeg is. Met behulp van een naald ga je nu langs alle lusjes zoals op de foto. Als je dat hebt gedaan haal je alles van de pinnetjes af. 

8. Trek dan de draad aan en haal je draad nog een paar keer erdoor heen, zodat hij goed vast zit. Knip dan de draad aan de binnenkant af.


9. En dan ben je klaar! Simpel en super leuk! Je kunt natuurlijk ook verschillende kleuren gebruiken en je kunt er nog er nog een pompon aanmaken. Hoe je dat moet doen? Kijk dan nog even verder!

10. Teken twee rondjes met dezelfde grote (bijvoorbeeld met behulp van een rond schaaltje), en knip deze uit. Knip dan in beide een gat in het midden, weer van dezelfde grote.

11. Leg dan de twee kartonnen rondjes op elkaar en wikkel er zoals op de foto allemaal wol omheen. Ga net zolang door tot het gat in het midden helemaal dicht is.

12. Als je dat hebt, ga je hem knippen aan de zijkant. Knip hem helemaal los aan de zijkant zodat je de twee kartonnetjes kunt zien. 

13. Als je dat helemaal hebt kun je hem vastmaken. Het beste kun je dit met twee personen doen, omdat als je hem niet goed vast hebt hij los kan gaan. Je haalt gewoon een draad tussen de twee kartonnetjes door en knoopt deze goed vast. Met dat draad kun je hem dan aan je muts vastmaken en je bent klaar!

Ik hoop dat jullie deze DIY leuk vonden. Zelf vond ik het heel erg leuk om te maken en het heeft me eigenlijk echt verbaasd hoe makkelijk het is! Ik hoop dat jullie er hetzelfde over denken, en als je hem gaat maken; veel succes! Ps. Als er nog vragen zijn help ik je graag! 

Liefs,
Kim.

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuke DIY!

  x http://beautysparklesss.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt heel erg leuk gedaan! Misschien mijn moeder lief aankijken haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt leuk. Ik heb ook eens proberen leren breien maar heb het opgegeven. Misschien nog eens proberen met zo'n breiring :)

  www.dual-style.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen